ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto z kaszy manny z nutellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo proste do zrobienia, fajne w smaku, bez pieczenia

Ciasto z kaszy manny z nutellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z kaszy manny z nutellą

 

  • 250 g kaszy manny błyskawicznej
  • pół szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki nutelli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1l mleka
  • garść orzechów włoskich pokruszonych
  • polewa czekoladowa
  • płatki migdałowe do posypania
  • 3 albo 4 paczki herbatników (zależy od wielkości blaszki)

Sposób przygotowania:

Ciasto z kaszy manny z nutellą
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy margarynę, cukier i cukier waniliowy i co jakiś czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę, mieszamy porządnie by nie było grudek, dodajemy nutellę i orzechy i mieszamy chwilkę aż zabulgocze. Blaszkę (20x25 cm- na to starczą 3 paczki herbatników) wykładam pergaminem i na dnie układam warstwę herbatników i wylewam na nie gorącą masę i pokrywamy znów warstwą herbatników. Na chwilkę odstawiamy y stygło i w tym czasie rozpuszczamy polewę czekoladową. Polewamy ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy na 2 godziny do lodówki i gotowe
Ciasto z kaszy manny z nutellą
Mleko gotujemy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym
Ciasto z kaszy manny z nutellą
do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę, mieszamy i dodajemy nutellę i orzechy
Ciasto z kaszy manny z nutellą
Gorącą masę wylewamy na rozłożone w blaszce herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników
Ciasto z kaszy manny z nutellą
polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi