motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ciasto biszkoptowe. Przekładane dżemem śliwkowym i masą śmietanową z dodatkiem kokosu i polewą.

Ciasto z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z kokosem

 

  • Biszkopty;
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 słoik dżemu śliwkowego
  • Masa;
  • 2 szkl śmietany kremówki
  • 10 dkg czekolady białej
  • 20 dkg kokos
  • 5 dkg płatków migdałowych
  • 10 dkg czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Ciasto z kokosem
Biszkopty; białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Następnie ubijając dodajemy żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy 2 biszkopty. Jeden biszkopt smarujemy dżemem śliwkowym. Czekoladę rozpuszczamy na wolnym ogniu i chłodzimy. Śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy kokos. Na koniec dodajemy zimną rozpuszczoną czekoladę. Przygotowaną masę dzielimy na 2 części. Jedną rozkładamy na dżem. Przykrywamy drugim biszkoptem i dajemy resztę masy. Posypujemy płatkami migdałowymi. Polewamy rozpuszczoną deserową czekoladą.
Ciasto z kokosem
Etap 1 Biszkopty; białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Następnie ubijając dodajemy żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy 2 biszkopty
Ciasto z kokosem
Etap 2 Jeden biszkopt smarujemy dżemem śliwkowym.
Ciasto z kokosem
Etap 3 Czekoladę rozpuszczamy na wolnym ogniu i chłodzimy. Następnie dodajemy kokos. Na koniec dodajemy zimną rozpuszczoną czekoladę.
Ciasto z kokosem
Etap 4 Przygotowaną masę dzielimy na 2 części. Jedną rozkładamy na dżem. Przykrywamy drugim biszkoptem i dajemy resztę masy. Posypujemy płatkami migdałowymi. Polewamy rozpuszczoną deserową czekoladą