Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Ciasto z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

smaczne i bardzo proste w wykonaniu ciasto

Ciasto z kremem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z kremem

 

  • 2 masła 250 g,
  • 2 jajka,
  • 0.5 szkalnki cukier puder,
  • galaretka pomarańczowa,
  • dżem lub powidła,
  • spirytus

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem
białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie pomału żółtka (cały czas miksując). Na koniec dodajemy mąke zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do brytfanki i pieczemy 30 minut w temp 180* Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas mieszając. Biszkopt przecinamy na pół i namaczamy spirytusem rozcieńczonym z wodą, a nmastępnie smarujemy dżemem, a na to dajemy polowę kremu. Przykrywamy biszkoptem i smarujemy go drugą częscią kremu (zostawiamy troche do dekoracji). Boki ciasta dekroujemy kremem i zalewamy galaretką, na galaretce również można zrobić wzorki lub napisy z kremu
Ciasto z kremem
im więcej dżemu tym lepsze ciasto