Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto z kremem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie, letnie ciasto z truskawkami.

Ciasto z kremem i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z kremem i truskawkami

 

 

  • Ciasto:
  • 300g mąki
  • 250ml mleka
  • 6 łyzek oleju
  • duże jajko
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100g rodzynek
  • płaska łyżka proszku do pieczenia

 

  • dodatkowo:
  • krem karpatka Dr. Oetker 145g
  • 400ml mleka
  • ok. 1,2kg truskawek

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem i truskawkami
Piekarnik nagrzać do 190-200st. C. Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier, cukier wanilinowy. Szybko połączyć z mlekiem, olejem, jajkiem. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec ok. 30-35 min. Po upieczeniu wystudzić. Krem karpatka ubić mikserem, wyłożyć 1/2 na ciasto, ułozyć opłukane truskawki. Udekorować resztą kremu przy pomocy szprycy.
Ciasto z kremem i truskawkami
Składniki ciasta szybko połączyć i wylać do formy.
Ciasto z kremem i truskawkami
Truskawki umyć i oczyścić, usunąć szypułki.
Ciasto z kremem i truskawkami
Rozsmarować część kremu i ułożyć truskawki.
Ciasto z kremem i truskawkami
Ciasto ozdobić resztą kremu przy pomocy szprycy.