Sposób przygotowania:
Biszkopt z kremem i truskawkami
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić na sztywno pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę i olej, a na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Upiec biszkopt w temp. 180 st. około 45 minut. Krem: 3/4 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, a w pozostałej części wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka i wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż powstanie budyń. Margarynę utrzeć na jednolitą masę i ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masę przełożyć na biszkopt. Truskawki oczyścić, umyć i rozgotować, jeśli potrzebne to zmiksować, dodać dwie galaretki i wymieszać, można posłodzić do smaku, jeżeli truskawki są kwaśne. Wystudzoną i tężejącą masę truskawką wylać na masę budyniową i ciasto przełożyć do lodówki.
luna
elzbieta8960
eli_555