Biszkopt z kremem i truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto autorstwa mojej mamy

Biszkopt z kremem i truskawkami

Składniki:

Biszkopt z kremem i truskawkami

 

  • Ciasto
  • 5 jajek
  • 7 łyżek oleju
  • szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • Masa:
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • pół torebki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • pół kostki margaryny
  • Masa:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 kg truskawek
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem i truskawkami
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić na sztywno pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę i olej, a na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Upiec biszkopt w temp. 180 st. około 45 minut. Krem: 3/4 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, a w pozostałej części wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka i wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż powstanie budyń. Margarynę utrzeć na jednolitą masę i ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masę przełożyć na biszkopt. Truskawki oczyścić, umyć i rozgotować, jeśli potrzebne to zmiksować, dodać dwie galaretki i wymieszać, można posłodzić do smaku, jeżeli truskawki są kwaśne. Wystudzoną i tężejącą masę truskawką wylać na masę budyniową i ciasto przełożyć do lodówki.