femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Ciasto z kremem karpatkowym i malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Połączenie ciemnego biszkoptu z kremem karpatkowym i kwaskowymi malinami to moja propozycja na wrzesień! ;-)

Ciasto z kremem karpatkowym i malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z kremem karpatkowym i malinami

BISZKOPT

  • 5 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

KREM

 

WIERZCH

  • 1 galaretka malinowa na 500 ml wody
  • 350 ml wrzątku
  • 2 garście malin ( mogą być mrożone )

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem karpatkowym i malinami
BISZKOPT Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywno, następnie wsypać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dodać jajka. Ubijać przez około 15 minut. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i wsypać produkty suche.

Całość dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec około 30 minut do suchego patyczka.

KREM Do rondla przelać 500 ml mleka. Natomiast pozostałe 200 ml dokładnie wymieszać z obiema mąkami, cukrem, cukrem waniliowym. Można również dodać odrobinę aromatu waniliowego. Z podanych składników ugotować budyń. Dobrze go wystudzić.

W makutrze lub misce rozetrzeć margarynę i dodawać po jednej łyżce budyniu ciągle ucierając.

WIERZCH Galaretkę malinową rozrobić w 350 ml wody. Przygotować maliny. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat wyłożyć 2/3 krem, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę kremu.

Na kremie ułożyć maliny. Całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto przed podaniem porządnie wystudzić.






I

Ciasto z kremem karpatkowym i malinami
etap I : ubijanie jajek na puszystą masę

Suche składniki przesiej i dokładnie razem wymieszaj. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka.

II

Ciasto z kremem karpatkowym i malinami
etap II : przygotuj składniki na budyń waniliowy

500 ml mleka zagotuj w rondlu, natomiast w 200 ml dokładniej rozpuść wszystkie pozostałe składniki potrzebne do kremu : mąki, cukry oraz aromat.

III

Ciasto z kremem karpatkowym i malinami
etap 3 : w misce rozetrzyj margarynę i dodawaj budyń.

W misce rozetrzyj margarynę i dodawaj budyń. Całość ucieraj na gładką masę.

IV

Ciasto z kremem karpatkowym i malinami
etap IV : biszkopt przełóż kremem, układaj owoce, zalej galaretką.

Przekrojony na pół biszkopt przełóż kremem, następnie ułóż owoce, zalej galaretką malinową.

V

Ciasto z kremem karpatkowym i malinami
etap V : ciasto jest już gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Gotowe ciasto przed podaniem porządnie wystudź.

Tagi:

owoce krem ciasto