Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem karpatkowym i malinami
BISZKOPT Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywno, następnie wsypać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dodać jajka. Ubijać przez około 15 minut. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i wsypać produkty suche.
Całość dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec około 30 minut do suchego patyczka.
KREM Do rondla przelać 500 ml mleka. Natomiast pozostałe 200 ml dokładnie wymieszać z obiema mąkami, cukrem, cukrem waniliowym. Można również dodać odrobinę aromatu waniliowego. Z podanych składników ugotować budyń. Dobrze go wystudzić.
W makutrze lub misce rozetrzeć margarynę i dodawać po jednej łyżce budyniu ciągle ucierając.
WIERZCH Galaretkę malinową rozrobić w 350 ml wody. Przygotować maliny. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat wyłożyć 2/3 krem, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę kremu.
Na kremie ułożyć maliny. Całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto przed podaniem porządnie wystudzić.
Całość dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec około 30 minut do suchego patyczka.
KREM Do rondla przelać 500 ml mleka. Natomiast pozostałe 200 ml dokładnie wymieszać z obiema mąkami, cukrem, cukrem waniliowym. Można również dodać odrobinę aromatu waniliowego. Z podanych składników ugotować budyń. Dobrze go wystudzić.
W makutrze lub misce rozetrzeć margarynę i dodawać po jednej łyżce budyniu ciągle ucierając.
WIERZCH Galaretkę malinową rozrobić w 350 ml wody. Przygotować maliny. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat wyłożyć 2/3 krem, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę kremu.
Na kremie ułożyć maliny. Całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto przed podaniem porządnie wystudzić.
I
Suche składniki przesiej i dokładnie razem wymieszaj. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka.
II
500 ml mleka zagotuj w rondlu, natomiast w 200 ml dokładniej rozpuść wszystkie pozostałe składniki potrzebne do kremu : mąki, cukry oraz aromat.
III
W misce rozetrzyj margarynę i dodawaj budyń. Całość ucieraj na gładką masę.
IV
Przekrojony na pół biszkopt przełóż kremem, następnie ułóż owoce, zalej galaretką malinową.
V
Gotowe ciasto przed podaniem porządnie wystudź.
SylaUla