jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Uwielbiam eksperymentować w kuchni z dynią. Można z niej wyczarować naprawdę pyszności, czego dowodem jest moje ostatnie ciasto. Połączenie biszkoptu, śmietanki, dyniowej masy wychodzi rewelacyjne. Dodatek ciastek oreo to jak kropka na „i”.

Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką

BISZKOPT

  • 4 duże, jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mąki tortowej,
  • 1/3 szklani mąki ziemniaczanej,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki zimnej wody

DYNIOWA MASA

  • 0,5- ¾ szklanki gęstego puree z dyni,
  • 1,5 kostki masła (300 gram),
  • 2 cukry waniliowe,
  • 0,5 litra mleka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • ok 2 łyżki cukru kryształu (wg uznania),
  • spirytus do smaku

DODATKOWO

  • około 2,5 paczki ciastek oreo. (35 sztuk),

WYKOŃCZENIE:

  • 0,5 litra śmietanki 30 %,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką

ETAP 1

Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką
z biszkoptu delikatnie ściągamy powstałą skórkę

BISZKOPT: W jednej misce lub na talerzu łączymy ze sobą sypkie składniki.

Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do gotowej masy jajecznej dokładamy sypkie składniki oraz wlewamy wodę. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.

Z przestudzonego biszkoptu zdejmujemy delikatnie wierzchnią warstwę, która posłuży do dekoracji ciasta.

ETAP 2

Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką
gotujemy dyniowy budyń

MASA: Odmierzamy połowę mleka i podgrzewamy ją z cukrem i dynią. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące, dyniowe mleko. Gotujemy dyniowy budyń, który następnie studzimy.

ETAP 3

Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką
zimny budyń dodajemy do utartego masła

Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy stopniowo dyniowy budyń. Do gotowej masy dodajemy alkohol do smaku.

Dyniową masę wykładamy na jasny biszkopt.

ETAP 4

Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką
Ciasteczka oreo wykładamy na masę dyniową

Na dyniową masę wykładamy ciasteczka oreo jeden przy drugim w równych rzędach.

ETAP 5

Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką
ubijamy schłodzoną śmietankę

WYKOŃCZENIE:Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder do smaku. Na koniec do śmietanki wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietankę wylewany na ciasteczka.

Na śmietankę ścieramy na tarce o drobnych oczkach wierzch ściętego biszkoptu.

Ciasto wkładamy do chłodu, by śmietanka zastygła.