Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowe z oreo i śmietankąETAP 1
BISZKOPT: W jednej misce lub na talerzu łączymy ze sobą sypkie składniki.
Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do gotowej masy jajecznej dokładamy sypkie składniki oraz wlewamy wodę. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
Z przestudzonego biszkoptu zdejmujemy delikatnie wierzchnią warstwę, która posłuży do dekoracji ciasta.
ETAP 2
MASA: Odmierzamy połowę mleka i podgrzewamy ją z cukrem i dynią. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące, dyniowe mleko. Gotujemy dyniowy budyń, który następnie studzimy.
ETAP 3
Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy stopniowo dyniowy budyń. Do gotowej masy dodajemy alkohol do smaku.
Dyniową masę wykładamy na jasny biszkopt.
ETAP 4
Na dyniową masę wykładamy ciasteczka oreo jeden przy drugim w równych rzędach.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE:Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder do smaku. Na koniec do śmietanki wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietankę wylewany na ciasteczka.
Na śmietankę ścieramy na tarce o drobnych oczkach wierzch ściętego biszkoptu.
Ciasto wkładamy do chłodu, by śmietanka zastygła.
gusia1000