renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Sernik czekoladowo-kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik czekoladowo-kokosowy z dodatkiem pysznego musu kokosowego. Ciasto czekoladowe z mąką żytnią i otrębami.

Sernik czekoladowo-kokosowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik czekoladowo-kokosowy

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 7 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki otrąb żytnich
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych

 

  • Masa serowa:
  • 750 g sera trzykrotnie mielonego
  • 100 g oleju kokosowego
  • 50 g musu kokosowego
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowo-kokosowy

Etap 1

Sernik czekoladowo-kokosowy
Na początku suche składniki wymieszać ze sobą.

Na początek mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe wymieszać.

Etap 2

Sernik czekoladowo-kokosowy
Ciasto należy przygotować w pierwszej kolejności.

Przygotowujemy ciasto: masło, cukier, wodę rozpuścić i zagotować, po ochłodzeniu dodać żółtka i suche składniki, wymieszać.

Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

Etap 3

Sernik czekoladowo-kokosowy
Połowę ciasta czekoladowego wykładamy na dno brytfanki.

Wykładamy połowę ciasta na dno brytfanki, w międzyczasie przygotowujemy masę serową.

Ser ucieramy z olejem i musem kokosowym, następnie na zmianę dodajemy po 1 żółtku i cukier. na koniec mieszamy z budyniem i piana ubita z białek.

Etap 4

Sernik czekoladowo-kokosowy
Sernik należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.

Następnie na ciasto dajemy całą masę serową i resztę ciasta czekoladowego. Sernik pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekł. Potyczek powinien być suchy.