mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Ciasto z kruszonką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe ciasto z kruszonką

Ciasto z kruszonką.

Składniki:

Ciasto z kruszonką.

 

  • 500 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 30 g soli,
  • 40 g drożdży,
  • 100 g margaryny,
  • 30 g spożywczego olejku zapachowego (np. pomarańczowego),
  • 20 g tłuszczu do wysmarowania formy.

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kruszonką.
Mąkę przesiewamy. Z drożdży i odrobiny mąki sporządzamy rozczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Margarynę rozpuszczamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy masę jajeczną, mleko, mąkę, olejek zapachowy i wyrabiamy ciasto. Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione, dodajemy rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrabiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je i przenosimy na wysmarowana tłuszczem blaszkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy ciasto rozbitym jajkiem, posypujemy kruszonką (zrobioną z mąki, masła i cukru) i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut.

Tagi:

jajko jajka