Ciasto z kwaśnym mlekiem i kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Margarynę, cukier i jajka utrzeć na gładką masę. Dodać kwaśne mleko lub kefir, mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną i kakao,

Ciasto z kwaśnym mlekiem i kakao

Składniki:

Ciasto z kwaśnym mlekiem i kakao

 

  • 2 jajka,
  • 15 dag margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka kwaśnego mleka lub kefiru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2-3 łyżki kakao, ew. kilka kropel zapachu rumowego.

Sposób przygotowania:

Ciasto z kwaśnym mlekiem i kakao
Margarynę, cukier i jajka utrzeć na gładką masę. Dodać kwaśne mleko lub kefir, mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną i kakao, dokładnie wymieszać.

Ciasto wylać do keksówki wysmarowanej masłem lub olejem i wysypanej bułką tartą.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C

Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą lub lukrem.

Tagi:

jajko jajka