alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciasto z lukrem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z lukrem orzechowym

Ciasto z lukrem orzechowym

Składniki:

Ciasto z lukrem orzechowym

 

 

  • Lukier:
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 50 dag posiekanych orzechów włoskich
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto z lukrem orzechowym
Utrzeć margarynę z cukrem. Nie przerywając ubijania, wlewać po jednym jajku. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać. Wymieszać z owocami, które wcześniej lekko oprószyć mąką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temp. 160 st. C przez 60 minut. Przygotować lukier: ucierać cukier z wodą i sokiem z cytryny aż powstanie gładka masa. Lukier polać wystudzone ciasto. Posypać orzechami.

Tagi:

jajko jajka