burakcukrowy

burakcukrowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Ciasto z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe ciasto z makiem

Ciasto z makiem

Składniki:

Ciasto z makiem

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem
Mleko podgrzewamy. W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże. Następnie dodajemy mąkę. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do rozczynu. przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy w taki sposób aby wyszedł prostokąt. Mak zaparzyć, zmielić tak 3 razy dodać odrobinę tłuszczu i lekko podsmażyć. Można też dodać bakalii. Powstanie masa makowa, odstawimy ją do przestudzenia a potem smarujemy ciasto. Zawijamy ciasto w rulon. Wkładamy do formy i czekamy chwilę aż lekko podrośnie. Pieczemy 50-60 minut w temp. 180 stopni..

Tagi:

jajko jajka mak