Anna Zelek

Anna Zelek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 90]

Ciasto z makiem Anny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne ciasto posypane kruszonką.

Ciasto z makiem Anny

Składniki:

Ciasto z makiem Anny

 

  • Na ciasto;
  • Twaróg 150 g,
  • Mleko 5 łyżek,
  • Olej 6 łyżek,
  • Cukier 1/3 szkl,
  • Cukier waniliowy 1 paczka,
  • Mąka 2 szkl,
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
  • Masa makowa; Mak 1 1/2 szkl,
  • Mleko 2 szklanki, Cukier 1/3 szkl,
  • Masło 2 łyżki, Jajko 1 szt,
  • Budyń o smaku waniliowym 50 dag,

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem Anny
Ciasto- Twaróg zmielić, rozmieszać z mlekiem, olejem, cukrem i solą, i cukrem waniliowym, dodać szklankę maki następnie wymieszać, resztę mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy twarogowej, zagnieść ciasto, następnie rozwałkować wyłożyć na blachę, lekko podwijając brzegi. Masa Makowa- Sparzony i zmielony mak zagotować ze szklanka mleka, cukrem i masłem, jajko roztrzepać z proszkiem budyniowym i resztą mleka, następnie dodajemy do masy makowej, wymieszać, zagotować, pozostawić do ostudzenia, masę wykładamy na ciasto.