Sposób przygotowania:
Ciasto z makiem na orzechowym cieścieMasa makowa;
Żółtka jajek utrzeć z cukrem, następnie dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz oraz masę makową, dokładnie wymieszać, dosypać mąkę wymieszana z kaszką manną i proszkiem do pieczenia.
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do masy makowej razem z płatkami migdałowymi na koniec delikatnie połączyć z pianą z ubitych białek.
ETAP 2:
Orzechy zmielić na mąkę i wymieszać z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli do suchych składników dodać zimne masło i żółtka jajek, szybko zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto schłodzić w lodówce.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować na dnie formy.
Piekarnik nagrzać do 180 st i podpiec ciasto przez 15 minut. Resztę schłodzonego ciasta wymieszać z dodatkową mąką, powstanie z tego coś w rodzaju kruszonki.
ETAP 3:
Masę makowa wylewamy na podpieczony spód z ciasta, wierzch posypujemy kruszonką i pieczemy przez godzinę w temp. 180 st.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
SylaUla
pyszalka
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
ciasteczka
mocsłodkości