SUPERPRZEPIS

Malinowa rolada

  • 1
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 360
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Malinowa rolada Więcej zdjęć (2)

Lekkie sezonowe ciasto na bazie biszkoptu, lekko kwaskowej, orzeźwiającej masy malinowej, delikatną serową nutą oraz bitej śmietany to ciekawa propozycja do kawki w gronie najbliższych.

Składniki:

Malinowa rolada

 

 

 

Sposób przygotowania:

Malinowa rolada

1. Biszkopt:

Malinowa rolada
ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach 30cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć na lekko wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon.

2. Masa malinowo serowa:

Malinowa rolada
maliny umyć, osuszyć i zmiksować blenderem do postaci musu

Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę, żelatynę rozrobioną w mleku (żelatynę zalać trzema łyżkami mleka żeby napęczniała, a następnie rozpuścić w trzech łyżkach podgrzanego mleka) i zmiksowane do postaci musu maliny. Całość dokładnie wymieszać pozostawić do lekkiego stężenia.
Po tym czasie rozwinąć biszkopt, wylać masę malinowo-serową i ponownie delikatnie zwinąć w roladę, wstawić do lodówki na około 60minut.

3. Bita śmietana:

Malinowa rolada
śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fix i cukrem

Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem, dodać cukier puder i całość dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

4. Bitą śmietaną obsmarować roladę, wierzch udekorować świeżymi malinami.