Sposób przygotowania:
Malinowa rolada1. Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach 30cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć na lekko wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon.
2. Masa malinowo serowa:
Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę, żelatynę rozrobioną w mleku (żelatynę zalać trzema łyżkami mleka żeby napęczniała, a następnie rozpuścić w trzech łyżkach podgrzanego mleka) i zmiksowane do postaci musu maliny. Całość dokładnie wymieszać pozostawić do lekkiego stężenia.
Po tym czasie rozwinąć biszkopt, wylać masę malinowo-serową i ponownie delikatnie zwinąć w roladę, wstawić do lodówki na około 60minut.
3. Bita śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem, dodać cukier puder i całość dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
4. Bitą śmietaną obsmarować roladę, wierzch udekorować świeżymi malinami.
SylaUla