monika1980113

monika1980113

Kucharz
[Przepisów: 16]

Ciasto z masą budyniowa i pierniczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ja udekorowałam smażonymi wiórkami kokosowymi.

Ciasto z masą budyniowa i pierniczkami

Składniki:

Ciasto z masą budyniowa i pierniczkami

 

  • Biszkopt:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • Masa budyniowa:
  • 3 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • 400 g masła
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • Ponadto:
  • dżem wiśniowy
  • 2 opak. po ok 200 g pierniczków bez lukru i czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą budyniowa i pierniczkami
Białka ubić na sztywną pianę z solą. Wsypać cukier, dalej ubijać. Dodać żółtka wymieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę, wymieszać. Ciasto wlać do blaszki 24 x 36 cm. Piec ok 50-60 min w 180 st. Budynie ugotować na mleku. Podczas gotowania mleka dodać cukier.Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń.Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Lekko nasączyć. Posmarować dżemem. Na wierzch ułożyć pierniczki, posmarować częścią masy. Przykryć drugim plackiem i posmarować pozostałą masą. Udekorować.