Sposób przygotowania:
Kruchy placek z budyniem i czereśniamiETAP 1:
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy masło i żółtka. Masło siekamy nożem z pozostałymi składnikami, następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Zgniecione ciasto dzielimy na 2 części: jedną nieco większą, drugą nieco mniejszą. Większą część ciasta odkładamy na godzinę do lodówki. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
Po godzinie ciasto odłożone do lodówki rozwałkowujemy, przekładamy na dno natłuszczonej blachy, nakłuwamy i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 st. C (ciasto musi się zarumienić).
ETAP 2:
W międzyczasie myjemy i drylujemy czereśnie oraz przygotowujemy budyń.
Proszek budyniowy zalewamy 3/4 szklanki mleka, dokładnie mieszamy, dodajemy cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Dodajemy budyń rozpuszczony w mleku i podgrzewamy do zgęstnienia.
ETAP 3:
Gorący budyń wylewamy na podpieczone kruche ciasto. Na budyń wykładamy czereśnie.
ETAP 4:
Kruche ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce i równomiernie rozprowadzamy na warstwie budyniu i czereśni.
Ciasto pieczemy przez 55 minut w 180 st. C.
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sito. Na wierzch ciasta możemy dodatkowo wyłożyć maliny - ich lekko kwaskawy smak dodatkowo przełamie słodycz ciasta.