Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kruchy placek z budyniem i czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasto, słodki budyń i owoce sezonowe - tak niewiele trzeba, aby uzyskać pyszny deser. Placek z budyniem i czereśniami można wzbogacić także o inne owoce, np. maliny.

Kruchy placek z budyniem i czereśniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruchy placek z budyniem i czereśniami

Na kruche ciasto:

Budyń + owoce:

  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 1,5 l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 60 dag czereśni

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • opcjonalnie: maliny
  • masło do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Kruchy placek z budyniem i czereśniami

ETAP 1:

Kruchy placek z budyniem i czereśniami
Kruche ciasto przekładamy do blachy i podpiekamy

Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy masło i żółtka. Masło siekamy nożem z pozostałymi składnikami, następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Zgniecione ciasto dzielimy na 2 części: jedną nieco większą, drugą nieco mniejszą. Większą część ciasta odkładamy na godzinę do lodówki. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.

Po godzinie ciasto odłożone do lodówki rozwałkowujemy, przekładamy na dno natłuszczonej blachy, nakłuwamy i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 st. C (ciasto musi się zarumienić).

ETAP 2:

Kruchy placek z budyniem i czereśniami
W czasie pieczenia ciasta kruchego przygotowujemy budyń

W międzyczasie myjemy i drylujemy czereśnie oraz przygotowujemy budyń.
Proszek budyniowy zalewamy 3/4 szklanki mleka, dokładnie mieszamy, dodajemy cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Dodajemy budyń rozpuszczony w mleku i podgrzewamy do zgęstnienia.

ETAP 3:

Kruchy placek z budyniem i czereśniami
Budyń wylewamy na podpieczone ciasto kruche. Na budyń wykładamy czereśnie.

Gorący budyń wylewamy na podpieczone kruche ciasto. Na budyń wykładamy czereśnie.

ETAP 4:

Kruchy placek z budyniem i czereśniami
Ciasto kruche z zamrażarki ścieramy na tarce

Kruche ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce i równomiernie rozprowadzamy na warstwie budyniu i czereśni.
Ciasto pieczemy przez 55 minut w 180 st. C.
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sito. Na wierzch ciasta możemy dodatkowo wyłożyć maliny - ich lekko kwaskawy smak dodatkowo przełamie słodycz ciasta.