Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto z masą cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i proste ciasto z delikatnie wyczuwalnym posmakiem kawy - możemy dodać naszą ulubioną w takim smaku jak nam pasuje

Ciasto z masą cappuccino

Składniki:

Ciasto z masą cappuccino

 

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,4 l śmietany 30 %
  • 3 łyżeczki kawy cappuccino
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Reszta:
  • Biszkopty okrągłe
  • Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą cappuccino
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka cały czas miksując. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach. Po wystudzeniu przeciąć na pół.

Drugiego biszkopta pieczemy tak samo, z tym, że dodajemy kakao i nie przecinamy na pół.

Kawę zalać wrzącą wodą. Gdy się rozpuści wsypać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.

Śmietanę ubić na puch, cały czas miksując dodać cukier puder i żelatynę. Biszkopty przełożyć masą, na wierzchu posmarować bardzo cieniutko, aby tylko biszkopciki się trzymały. Można polać polewą.