Sposób przygotowania:
Kostka cappuccino
Masło ucieram do białości. Dodaję roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, miksuję. Kawę rozpuszczam w 1 łyżce gorącej wody, dodaję do masy. Dodaję cukier, miksuję. Białka oddzielam od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijam żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy i miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, delikatnie mieszam z masą czekoladową. Ciasto przekładam do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie studzę, przekrawam wzdłuż na dwa blaty. Blaty można naponczować kawą z mlekiem. Serek mascarpone miksuję lub mieszam dokładnie z cappucino. Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki gorącej wody, studzę. Kremówkę ubijam na sztywno. Powoli dodaję cukier i dalej miksuję. Wlewam przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodaję do serka mascapone i miksuję lub mieszam. Wykładam na wierzch ciasta. Wierzch dekoruję bitą śmietaną i startą czekoladą.