Sposób przygotowania:
Ciasto Cappucino - delikatne
Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodawać po 1 żółtku i po 2-3 łyżkach cukru i ubijać. Mąkę, proszek i kakao wymieszać razem i przesiać. Powoli dodawać sypkie składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 30 minut w 170 stopniach. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt przekroić po środku tworząc dwa cienkie blaty. Przyrządzamy poncz - zalewamy kawę, studzimy. Do kawy dodać spirytus. Nasączyć jeden biszkopt, który będzie spodem ciasta. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić w chłodne miejsce do przestudzenia. Serek mascarpone przełożyć do miseczki i wymieszać z proszkiem cappucino. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować (można dodać śmietan-fix, ale niekoniecznie). Do masy śmietanowej wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując na niskich obrotach. Serek mascarpone dodawać stopniowo do ubitej śmietany, miksować na średnich obrotach. Powstałą masę kładziemy na nasączony biszkopt, dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt nasączamy ponczem. Masa II: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Mleko dobrze podgrzać, rozpuścić w nim kawę, odstawić do ostygnięcia. Do zimnego mleka z kawą dodać śnieżkę i ubić na sztywno. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i ubić. Połączyć mikserem masę ze śnieżką oraz ubitą śmietanę. Powoli miksując dodawać chłodną żelatynę. Masę kładziemy na biszkopt. Rozsmarowujemy dokładnie, kładąc krem także na boki. Wierzch można posypać startą gorzką lub mleczną czekoladą, kakao, posypką. Można też zrobić ciekawe wzory widelcem, bez dodatków na wierzch. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Masy dość szybko zastygają, także ciasto można już spożywać po kilku godzinach.