Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasto Cappucino - delikatne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne i lekkie ciasto. Wilgotny biszkopt przełożony piankową masą o smaku cappucino. Całkiem łatwe w przygotowaniu.

Ciasto Cappucino - delikatne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Cappucino - delikatne

 

  • Biszkopt:
  • 6 średniej wielkości jaj,
  • szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • Masa Cappucino I:
  • 250g serka mascarpone,
  • 250g śmietanki kremówki,
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • 60g kawy cappucino (dałam orzechowe),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • Masa Cappucino II:
  • 200ml kremówki,
  • łyżka cukru pudru,
  • 3 łyżki cappucino w proszku,
  • śnieżka do przyrządzenia na mleku,
  • 200ml mleka,
  • 3 płaskie łyżki żelatyny,
  • Poncz:
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • szklanka gorącej wody (można zalać 1/2 szklanki wrzącej, po zaparzeniu dodać 1/2 szklanki zimnej - szybciej ostygnie),
  • jeśli ciasto będzie dla dorosłych, można dodać 1-2 łyżki spirytusu.

Sposób przygotowania:

Ciasto Cappucino - delikatne
Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodawać po 1 żółtku i po 2-3 łyżkach cukru i ubijać. Mąkę, proszek i kakao wymieszać razem i przesiać. Powoli dodawać sypkie składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 30 minut w 170 stopniach. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt przekroić po środku tworząc dwa cienkie blaty. Przyrządzamy poncz - zalewamy kawę, studzimy. Do kawy dodać spirytus. Nasączyć jeden biszkopt, który będzie spodem ciasta. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić w chłodne miejsce do przestudzenia. Serek mascarpone przełożyć do miseczki i wymieszać z proszkiem cappucino. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować (można dodać śmietan-fix, ale niekoniecznie). Do masy śmietanowej wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując na niskich obrotach. Serek mascarpone dodawać stopniowo do ubitej śmietany, miksować na średnich obrotach. Powstałą masę kładziemy na nasączony biszkopt, dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt nasączamy ponczem. Masa II: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Mleko dobrze podgrzać, rozpuścić w nim kawę, odstawić do ostygnięcia. Do zimnego mleka z kawą dodać śnieżkę i ubić na sztywno. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i ubić. Połączyć mikserem masę ze śnieżką oraz ubitą śmietanę. Powoli miksując dodawać chłodną żelatynę. Masę kładziemy na biszkopt. Rozsmarowujemy dokładnie, kładąc krem także na boki. Wierzch można posypać startą gorzką lub mleczną czekoladą, kakao, posypką. Można też zrobić ciekawe wzory widelcem, bez dodatków na wierzch. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Masy dość szybko zastygają, także ciasto można już spożywać po kilku godzinach.
Ciasto Cappucino - delikatne
Biszkopt przygotowujemy wg przepisu, pieczemy, studzimy i przekrawamy na dwa równe placki
Ciasto Cappucino - delikatne
Mascarpone łączymy z cappucino, łączymy z ubitą śmietaną, żelatyną, wykładamy na nasączony ponczem spodni biszkopt
Ciasto Cappucino - delikatne
Na rozsmarowaną równo masę położyć drugi biszkopt, nasączyć
Ciasto Cappucino - delikatne
Przygotowaną drugą masę rozsmarowujemy na biszkopcie oraz na bokach ciasta. Widelcem robimy wzorki