Sposób przygotowania:
Torciki cappucino
CIASTO
Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, przestudzić. Czekoladę roztopić na parze.Masło utrzeć do białości, dodać lekko przestudzoną czekoladę oraz kawę, zmiksować wszystko razem. Następnie dodać cukier, utrzeć. Białka oddzielić od żółtek. Dodawać po jednym żółtku do masy czekoladowej, miksując za każdym razem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę, delikatnie wymieszać szpatułką z masą czekoladową.
Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o boku 23x23 cm. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30-35 minut. Ciasto wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Blaty ciasta nasączyć ponczem.
I MASA
Serek mascarpone zmiksować z cappucino.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.
Śmietanę wlać do miski, wsypać cukier, ubić na sztywno. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i wymieszać.
II MASA
Śmietanę wlać do miski, dodać cukier i ubić na sztywno, pod koniec dodać proszek do usztywniający. Wymieszać mikserem.
Ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch posmarować ubitą kremówkę, oprószyć kawą cappucino. Włożyć do lodówki. Przed podaniem pokroić na kawałki i ozdobić wiśnią kandyzowaną.
Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, przestudzić. Czekoladę roztopić na parze.Masło utrzeć do białości, dodać lekko przestudzoną czekoladę oraz kawę, zmiksować wszystko razem. Następnie dodać cukier, utrzeć. Białka oddzielić od żółtek. Dodawać po jednym żółtku do masy czekoladowej, miksując za każdym razem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę, delikatnie wymieszać szpatułką z masą czekoladową.
Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o boku 23x23 cm. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30-35 minut. Ciasto wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Blaty ciasta nasączyć ponczem.
I MASA
Serek mascarpone zmiksować z cappucino.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.
Śmietanę wlać do miski, wsypać cukier, ubić na sztywno. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i wymieszać.
II MASA
Śmietanę wlać do miski, dodać cukier i ubić na sztywno, pod koniec dodać proszek do usztywniający. Wymieszać mikserem.
Ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch posmarować ubitą kremówkę, oprószyć kawą cappucino. Włożyć do lodówki. Przed podaniem pokroić na kawałki i ozdobić wiśnią kandyzowaną.