Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe z masą chałwową i malinami
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do piany dodajemy stopniowo i kolejno : cukier i żółtka. Do tej chwili używam jeszcze robota, ale na najmniejszych obrotach. Teraz mieszamy już szpatułką i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,a na samym bułkę tartą i orzechy. Ciasto przelewamy na blaszkę wysmarowaną margaryną i pieczemy w temperaturze 175 st przez około 35-40 minut. Sprawdzamy patyczkiem! Upieczone ciasto studzimy. Masa: Mąkę i żółtka rozrabiamy w 1/2 szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i do gotującego wlewamy przygotowaną mieszaninę. Ciągle mocno mieszając zagotowujemy budyń- studzimy. Masło miksujemy na puszysto razem z drobno pokruszoną chałwą, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Bardzo dokładnie ucieramy Masę wykładamy na ciasto, a na górę wysypujemy maliny. Galaretki rozpuszczamy w 900ml gorącej wody, studzimy i gęstniejące wylewamy na maliny. Ciasto wkładamy do lodówki minimum na 4 godziny, ale najlepiej na całą noc.
Alex_M
reanja
koniecznie spróbuj-wychodzi pyszne połączenie :)