aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Placek z masą cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Super cytrynowe ciasto z herbatnikami!

Placek z masą cytrynową

Składniki:

Placek z masą cytrynową

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Masa cytrynowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 cytryny
  • 1 margaryna
  • 3 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Masa śmietankowa:
  • 1 śnieżka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Dodatkowo:
  • herbatniki

Sposób przygotowania:

Placek z masą cytrynową
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodajemy najpierw żółtka i miksujemy a następnie pozostałe składniki przypisane do biszkopta. Pieczemy w formie 25/37. Masa cytrynowa: Z cytryn wyciskamy sok i dolewamy wodę tak aby było 2,5 szklanki. Sok zagotowujemy z cukrem. W pół szklanki wody mieszamy z budyniem, żółtkami, mąką i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy budyń. Chłodny ucieramy z margaryną. Masa śmietankowa: Śnieżkę przygotowujemy wg przepisu na jej opakowaniu i dodajemy do niej tężejącą cytrynową galaretkę. Przełożenie ciasta: Biszkopt-masa cytrynowa-masa śmietankowa-herbatniki.