Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ciasto z masą, owocami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z masą, owocami i galaretką

Ciasto z masą, owocami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z masą, owocami i galaretką

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 2 szkl mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szkl cukru
  • 15 dag masła

 

  • Ponadto:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą, owocami i galaretką
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier ciągle ubijając, później żółtka, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st przez 15-20 min. Po upieczeniu ostudzić. Masa: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. W drugiej szklance mleka rozmieszać budyń i całość wlać do gotującego się mleka z cukrem. Całość energicznie mieszać aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch a następnie dodawać ostudzony budyń ciągle ucierając. Ponadto: Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody i pozostawić do zastygania. Upieczony i ostudzony biszkopt ponownie włożyć do tortownicy w której się piekł, na wierzch rozsmarować przygotowaną masę, a na masę wyłożyć pokrojone brzoskwinie. Gdy galaretka zacznie już delikatnie tężeć wtedy wylać ją na wierzch na brzoskwinie. Ciasto pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Ciasto z masą, owocami i galaretką
Ciasto z masą, owocami i galaretką
Ciasto z masą, owocami i galaretką
Ciasto z masą, owocami i galaretką