Świąteczne ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i lekkie ciasto, które zaciekawi każdego nie tylko swoim smakiem ale i wyglądem przygotowanego ciasta.

Świąteczne ciasto

Składniki:

Świąteczne ciasto

 

  • Składniki na biszkopt
  • jajka 6
  • cukier kryształ nie pełna szklanka
  • mąka pszenna 1/2szklanki
  • otręby pszenne 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • dodatki
  • borówki 1 kg
  • wiórki kokosowe 20 dag
  • ciastka maślane (szkolne) 1 duże opakowanie
  • masa krówkowa
  • Masa kakaowa
  • cukier kryształ 1/2 szklanki
  • woda 1/2 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • masło 50 dag
  • żółtka 5
  • dodatki
  • brzoskwinie w puszce 1 puszka
  • galaretka agrestowa 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Świąteczne ciasto

krok 1

swiąteczne ciasto
Zdjęcie przedstawia pierwszy krok wykonania biszkoptu

Jajka dobrze ubić na sztywno. Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier. Na sam koniec dać żółtka i dalej ubijać.

Do całości dodać mąkę wymieszaną z otrębami oraz proszek do pieczenia. Dać do ubitych składników i dokładnie wymieszać.

krok 2

swiąteczne ciasto
Zdjęcie przedstawia krok 2 wykonywania biszkoptu

Przygotowaną masę wylać na posmarowaną formę. Gotowy biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy go przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu przekroić na 2 równe części.

krok 3

swiąteczne ciasto
zdjęcia przedstawia wykonanie masy borówkowej

Wykonanie masy borówkowej.

Borówki opłukać pod wodą. Borówki wrzucić do garnka wlać wodę i zagotować. Następnie zdjąć z ognia i wymieszać z galaretkami . Całość ostudzić.

krok 4

swiąteczne ciasto
Zdjęcie przedstawia efekt po wylaniu masy borówkowej i ułożeniu ciastek

Wylać tężejącą masę borówkową na jeden biszkopt i ułożyć ciastka.

krok 5

swiąteczne ciasto
Zdjęcie przedstawia wykonanie masy kakaowej

Wykonanie masy kakaowej.

Cukier, kakao, oraz wodę zagotować i przestudzić. Masło utrzeć z żółtkami dodać przestudzoną masę kakaową i wymieszać.

krok 6

swiąteczne ciasto
Zdjęcie przedstawia już po wylaniu masy kakaowej i ułożeniu brzoskwiń

Przełożenie ciasta :
Biszkopt przekroić na 2 części. Na jeną część wylać masę borówkową, na masę ułożyć ciasteczka.

Następnie posmarować masą krówko-wą oraz masą kakaową.

Na masę przyłożyć drugą część biszkoptu, posmarować lekko masą krówko-wą i posypać wiórkami kokosowymi.

Wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie.

krok 7

swiąteczne ciasto
Zdjęcie przedstawia efekt końcowy wykonanego ciasta

Na wierzch ciasta wylać dwie tężejące galaretki. Gotowe ciasto wstawić do lodówki lub chłodne miejsce do całkowitego stężenia.


Tagi:

ciasto ciasta