Sposób przygotowania:
Ciasto z masą truskawkową
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka jaj oddzielany od żółtek. Do żółtek dodajemy 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy, miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej, jasnej masy, następnie dodajemy po łyżce lodowatej wody ciągle miksując. Białka jaj ubijamy na sztywno z dwiema szczyptami soli( pamiętajmy, żeby użyć do tego umytych końcówek miksera- suchych!). Gdy białka będą sztywne dodajemy pozostały cukier i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej piany. Do żółtek dodajemy pianę z białek i przesiane mąki. Tak przygotowane składniki mieszamy delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po przestudzeniu biszkopt kroimy na dwa placki. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy dodając do nich galaretki. Pierwszy blat biszkoptu smarujemy połową truskawkowej masy. Następnie przykrywamy go drugą częścią biszkoptu, na który wykładamy pozostałą masę truskawkową. Żelatynę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na sztywno( powinna być bardzo mocno schłodzona), dodajemy cukier puder do smaku, a pod koniec ubijania żelatynę. Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na ciasto i odstawiamy do stężenia.