paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Ciasto z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste ciasto dla miłośników truskawek

Ciasto z musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z musem truskawkowym

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z musem truskawkowym
W zimnej wodzie moczymy żelatynę. Truskawki miksujemy z 5 dag cukru ( zostawiamy kilka do dekoracji). 200 ml kremówki ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami, dodajemy ubitą kremówkę oraz kwaśną śmietanę, dokładnie mieszamy i przelewamy do płaskiego naczynia. Wkładamy do lodówki na całą noc do stężenia. Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka. Mieszamy delikatnie z przesianymi mąkami i orzechami. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach, Studzimy. Na ciasto wykładamy mus truskawkowy za pomocą łyżki do lodów, ozdabiamy świeżymi truskawkami.
Ciasto z musem truskawkowym
żelatyna powinna łądnie się rozpuścić, nie może byc grudek
Ciasto z musem truskawkowym
Mus będzie lepiej wybierac z płaskiegi pojemnika
Ciasto z musem truskawkowym
Do tego ciasta trzeba mieć specjalną formę
Ciasto z musem truskawkowym
Trzeba ją dokładnie wysmarować, żeby ciasto ładnie odstało

Tagi:

jajko jajka