luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Ciasto z nadzieniem makowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Składniki na to ciasto są takie same jak na ciasto cytrynowe, połączyłam je z masa makowa i wyszła wspaniała babka makowa.

Ciasto z nadzieniem makowym

Składniki:

Ciasto z nadzieniem makowym

 

  • 300 gram maki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gram masła lub margaryny (stopione i ostudzone)
  • 200 gram cukru
  • 4 jajka
  • 200 gram kwaśnej śmietany
  • 1 cytryna (starta skorka i sok)

 

  • Składniki na nadzienie makowe:
  • 2 jajka
  • 75 gram cukru
  • 150gram maku
  • 2 łyżki rumu
  • 50 gram masła stopionego i ostudzonego
  • 100 gram rodzynek
  • 50 gram migdałów pokrojonych w słupki

Sposób przygotowania:

Ciasto z nadzieniem makowym
Maslo ubic z cukrem, dodac pojedynczo jajka dalej ubijajac. Nastepnie dodac kwasna smietane, sol, skorke i sok z cytryny, make wymieszana z proszkiem do pieczenia i soda, wszystko razem wymieszac. Wykonanie nadzienia: zoltka ubic z cukrem, dodac mak, cukier, rum, maslo i bakalie, wymieszac. Bialko ubic na sztywno i wmieszac delikatnie do masy makowej. Polowe ciasta wylac do formy z kominkiem, wylozyc mase makowa i nastepnie reszte ciasta. Piec w temp. 175 stopni ok.40-50 min. Po upieczeniu udekorowac polewa czekoladowa i posypac makiem.

Tagi:

jajko jajka mak