Sposób przygotowania:
Ciasto z otrębami i jabłkami
Do dużej miski dajemy masło i cukier i razem ucieramy. Następnie kolejno dodajemy jajka, szczyptę soli, przyprawę do ciast i również wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy również wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną oraz otręby żytnie. Dopiero na sam koniec, gdy powstanie jednolita masa, to filtrujemy wodę z kranu w dzbanku DAFI i dodajemy szklankę wody do ciasta, po czym dokładnie miksujemy masę.Blachę smarujemy masłem i posypujemy cienką warstwą startą bułką tartą. Masę wlewamy do uprzednio przygotowanej blachy i zabieramy się za obieranie jabłek i następnie je ucieramy na tarce o dużych oczkach i dajemy starte na wylaną masę. Kolejnie na całą powierzchnię ciasta posypujemy cukrem waniliowym.Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni Celcjusza. Pieczemy aż do urośnięcia i zarumienienia ciasta. Gotowe ciasto podajemy gdy ostygnie.