Sposób przygotowania:
Ciasto z owocami 5
Przygotowujemy składniki na ciasto drożdżowe. Jabłka lub inne owoce, które chcemy dodać do ciasta myjemy, suszymy obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki, oprószamy mąką ziemniaczaną. W dalszej kolejności robimy ciasto o delikatnej i gładkiej strukturze, aby je wykonać należy mleko podgrzać do uzyskania ciepłej temperatury, nie należy zagotowywać mleka. Do mleka dodać masło i mieszać do momentu kiedy masło się rozpuści, dodać drożdże. Do naczynia należy przesiać mąkę, wsypać cukier puder, wlać letnie mleko z masłem i drożdżami, dodać żółtka oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć delikatną i jednolitą konsystencję. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia przykrywając je lnianą ściereczką i pozostawiając w ciepłym miejscu. Ciasto wykładamy do blaszki natłuszczonej olejem i układamy plasterki jabłek lub innych owoców. Na wierzch robimy kruszonkę w sposób następujący: należy margarynę z mąką pszenną i cukrem rozetrzeć łyżką do uzyskania grudek. Posypać wierzch ciasta kruszonką. Piec ciasto w temp. 180 -190 stopni C przez około 50-50 minut. Piec do suchego patyczka.