mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Drożdżowe wyszło bardzo puchate, w czasie pieczenia po całym domu roznosił się niesamowity aromat owoców i samego ciasta:)

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Składniki:

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

 

  • blacha ok.35x25 cm:

 

  • 3 szklanki + 6 łyżek mąki krupczatki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)
  • 150g masła (roztopić) - u mnie 100g
  • 42g drożdży świeżych

 

  • Kruszonka:

 

  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok.50-60 g zimnego masła

 

 

  • Owoce: u mnie mrożone jagody i truskawki + świeże maliny ok. 300g, ale można dać więcej.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać tak aby cukier się rozpuścił. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mikserem lub ręcznie (mieszałam ręcznie) do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, ponakłuwać widelcem. Ułożyć owoce i posypać kruszonką (składniki na połączyć i zagnieść na sypką kruszonkę). Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut.