Katharina

Katharina

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Ciasto z owocami lata

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Porcja słodyczy pełna witamin :)

Ciasto z owocami lata

Składniki:

Ciasto z owocami lata

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 75g cukru
  • 1 łyżka cukru wniliowego
  • 10dag mąki, 50g mąki ziemiaczanej

 

  • Nadzienie:
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 30g płatków migdałowych
  • 25dag truskawek, 3 kiwi
  • 25dag słodkich czereśni lub wiśni
  • 4 połówki brzoskwin z puszki
  • 250g śmietanki
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie polewy tortowej

Sposób przygotowania:

Ciasto z owocami lata
Jajka rozbić, oddzielając żółtka. Białko ubić na piane, żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym,wodą i szczyptą soli. Oba rodzaje mąki przesiać do żółek, doac piane i wymieszac. Piekarnik rozgzac do 180 stopni. Dno formy wyłożyć papierem, wlać ciasto i wstawić na 20 min na dolną półke. Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku jeszcze przez 10 min, poczym wyjąć z formy. Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Truskawki i czereśnie umyć, obrac i wydrylować. Kiwi obrać i pokroić w plasterki, połówki brzoskwiń w cieńkiecząstki. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym i wwstawić do lodówki. Ciasto posmarować bitą śmietaną. Brzeg tortu przybrać płatkami migdałowymi. Przygotować polewe tortową z cukrem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Każdą ćwiatkę ciasta udekorować innymi owocami, polać polewą i odstawić do stężenia.