BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Ciasto z pierniczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień , gdy nasiąknie masą .

Ciasto z pierniczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z pierniczkami

 

  • Ciasto:
  • 250 g mąki szymanowskiej
  • 200 g cukru kryształu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml coca coli
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 75 ml mleko
  • Krem:
  • krem Karpatka
  • 2 galaretki agrestowa
  • masło 250 g
  • Dodatki:
  • 200 g pierniczków z nadzieniem
  • 5-6 łyżek śmietany kremówki 30%
  • 1/2 czekolady gorzkiej
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto z pierniczkami
W osobnej misce mieszamy suche składniki , w drugiej składniki mokre . Do suchych wlewamy mokre . Przelewamy do formy , pieczemy 35-45 minut w 180 C. Gdy ostygnie kroimy na pół . Krem karpatkowy robimy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu , do gorącej masy wsypujemy galaretki , mieszamy do rozpuszczenia , zestawiamy z ognia , studzimy , musi być całkowicie zimna . Masło ucieramy , dodajemy po łyżce kremu , ucieramy .Spód ciasta smarujemy połową kremu , przykładamy drugą połową ciasta . Wierzch smarujemy resztą kremu , układamy pierniczki pokrojone w paski .Czekoladę rozpuszczamy w rondelku , dodajemy śmietankę , polewamy pierniczki , posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi .
Ciasto z pierniczkami
Pieczemy ciasto , studzimy , kroimy na pół .
Ciasto z pierniczkami
Masa będzie miała ładny , zielony kolor .
Ciasto z pierniczkami
Na masie układamy pokrojone pierniki .
Ciasto z pierniczkami
Ciasto polewamy czekoladową polewą , wkładamy do lodówki .