Sposób przygotowania:
Ciasto z popcornem
Do szklanki wsypujemy kawę, wlewamy 150 ml wody i mieszamy, aby kawa się rozpuściła. Wlewamy to do rondelka, dodajemy margarynę oraz połamaną na kawałki czekoladę gorzką. Stawiamy na ogień i ciągle mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy ze sobą. Dolewamy pozostałą wodę (50 ml), zawartość rondelka, maślankę, olej, amaretto i wbijamy jajka. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (najlepiej, aby miała ona średnicę ok. 20 cm). Pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 160 stopni (w połowie pieczenia można sprawdzić patyczkiem ciasto, bo czas pieczenia może być uzależnione od piekarnika lub wielkości tortownicy). Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia, a następnie wyciągamy je z tortownicy i kładziemy je spodem do góry (będzie lepiej wyglądało). POLEWA: Mleczną czekoladę łamiemy na kawałki, dolewamy śmietanę kremówkę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Odstawiamy na chwile, aby przestygła i polewamy nią dokładnie ciasto. Posypujemy popcornem i odstawiamy, aby polewa zastygła i popcorn się przykleił.