iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z porzeczkami iziony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Połączenie maku, kakao i wiórek z kwaśnymi porzeczkami to był bardzo dobry pomysł.

Ciasto z porzeczkami iziony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z porzeczkami iziony

 

  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • dodatkowo 2 szklanki porzeczek ja miałam pomieszane czarne i czerwone

Sposób przygotowania:

Ciasto z porzeczkami iziony
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na krem pod koniec ucierania dodawać na przemian przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz po jednym jajku, a na koniec dolać olej, utrzeć gładkie ciasto. Podzielić na trzy części, kolejno dodać do jednej kakao, do drugiej mak i do ostatniej wiórki kokosowe. Ciasto lać kolejno warstwami do wysmarowanej formy(25 cm średnicy) wierzch ciasta posypać porzeczkami i tak zostawić, same w trakcie pieczenia się "utopią w cieście" Piec w temp. 180 st do 40 min, do wystudzenia zostawić w formie, następnie ciasto wyjąć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Ciasto z porzeczkami iziony
Ciasto podzielić na trzy części i wymieszać z dodatkami
Ciasto z porzeczkami iziony
Ciasto wylać warstwami do uszykowanej foremki
Ciasto z porzeczkami iziony
Po wierzchu posypać porzeczkami i upiec

Tagi:

jajko jajka mak