zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2397]

Ciasto budyniowo - brzoskwiniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś proste a jakie smaczne ciacho. Biszkopt przełożony masą budyniową, a do tego brzoskwinie zalane galaretką.

Ciasto budyniowo - brzoskwiniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto budyniowo - brzoskwiniowe

 

 

  • masa :
  • 1 l mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła

 

  • galaretka :
  • 2 galaretki krystaliczne cytrynowe
  • 750 ml gorącej, przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowo - brzoskwiniowe
Białka ubić cukrem. Obie mąki przesiać przez sitko. W czasie ubijania dodawać porcjami cukier do białek. Dalej miksować i dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy. Następnie porcjami dodawać mąkę i mieszać delikatnie rózgą masę. Potem wyłożyć ją do formy o wymiarach 34 x 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

Piec biszkopt 40 minut a potem upuścić blachę z biszkoptem na blat kuchenny z około 40 cm wysokości, wystudzić i dopiero zimny okroić nożem i wyjąć z formy.

3/4 mleka zagotować w garnku a w pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać go aby nie było grudek. Gotować przez chwilę, a potem dokładnie zakryć gotowy budyń folią spożywczą i wystudzić. Gdy budyń się studzi utrzeć miękkie masło i dodawać do niego porcjami budyń, mieszać do gładkiej konsystencji.

Galaretki wymieszać, wystudzić. Studzić i zostawić w chłodnym miejscu do momentu lekkiego stężenia.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki i nasączyć go sokiem z brzoskwiń. Potem pierwszy placek położyć w formie, ale zostawić na dnie blaszki papier do pieczenia i wyłożyć masę budyniową, na nią drugi placek.

Brzoskwinie dowolnie pokroić, wyłożyć na górze ciasta i zalać tężejącą galaretką.

Ciasto schłodzić.
Ciasto budyniowo - brzoskwiniowe
upiec biszkopt i wystudzić a potem przekroić na dwa placki
Ciasto budyniowo - brzoskwiniowe
pierwszy placek umieścić w formie i nasączyć go
Ciasto budyniowo - brzoskwiniowe
przygotować masę i wyłożyć ją na cieście
Ciasto budyniowo - brzoskwiniowe
zakryć drugim plackiem wyłożyć owoce i zalać galaretką