Sposób przygotowania:
Ciasto budyniowo - brzoskwiniowe
Białka ubić cukrem. Obie mąki przesiać przez sitko. W czasie ubijania dodawać porcjami cukier do białek. Dalej miksować i dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy. Następnie porcjami dodawać mąkę i mieszać delikatnie rózgą masę. Potem wyłożyć ją do formy o wymiarach 34 x 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Piec biszkopt 40 minut a potem upuścić blachę z biszkoptem na blat kuchenny z około 40 cm wysokości, wystudzić i dopiero zimny okroić nożem i wyjąć z formy.
3/4 mleka zagotować w garnku a w pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać go aby nie było grudek. Gotować przez chwilę, a potem dokładnie zakryć gotowy budyń folią spożywczą i wystudzić. Gdy budyń się studzi utrzeć miękkie masło i dodawać do niego porcjami budyń, mieszać do gładkiej konsystencji.
Galaretki wymieszać, wystudzić. Studzić i zostawić w chłodnym miejscu do momentu lekkiego stężenia.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki i nasączyć go sokiem z brzoskwiń. Potem pierwszy placek położyć w formie, ale zostawić na dnie blaszki papier do pieczenia i wyłożyć masę budyniową, na nią drugi placek.
Brzoskwinie dowolnie pokroić, wyłożyć na górze ciasta i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto schłodzić.
Piec biszkopt 40 minut a potem upuścić blachę z biszkoptem na blat kuchenny z około 40 cm wysokości, wystudzić i dopiero zimny okroić nożem i wyjąć z formy.
3/4 mleka zagotować w garnku a w pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać go aby nie było grudek. Gotować przez chwilę, a potem dokładnie zakryć gotowy budyń folią spożywczą i wystudzić. Gdy budyń się studzi utrzeć miękkie masło i dodawać do niego porcjami budyń, mieszać do gładkiej konsystencji.
Galaretki wymieszać, wystudzić. Studzić i zostawić w chłodnym miejscu do momentu lekkiego stężenia.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki i nasączyć go sokiem z brzoskwiń. Potem pierwszy placek położyć w formie, ale zostawić na dnie blaszki papier do pieczenia i wyłożyć masę budyniową, na nią drugi placek.
Brzoskwinie dowolnie pokroić, wyłożyć na górze ciasta i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto schłodzić.