joanna.72

joanna.72

Szef Kuchni
[Przepisów: 21]

Ciasto z rodzynkami upojonymi w winie .

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
  • KALORIE: 6840
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto wytrawne , mało słodkie, nadaje się dla osób nie przepadających za słodkimi deserami .

Ciasto z rodzynkami upojonymi  w winie . Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z rodzynkami upojonymi w winie .

 

  • Ciasto :
  • 125 g rodzynek
  • 250 ml czerwonego wina
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 jajek
  • 325 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 4 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rodzynkami upojonymi w winie .
Rodzynki wsyp do miski i zalej winem . Odstaw na noc do lodówki . Mało utrzyj na puszystą masę, dodaj stopniowo cukier, cukier waniliowy , sól i cynamon . Ucierać do momentu aż masa będzie gładka . Stopniowo dodawać jajka . Mąkę wymieszaj z kakao , proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Na koniec dodaj rodzynki z winem . Ciasto wylej na blachę i piecz przez 40 min w temperaturze 175 C . Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta pokrój je na trójkąty i udekoruj ubitą śmietaną .
Ciasto z rodzynkami upojonymi  w winie .
Rodzynki przed zalaniem winem możesz sparzyć gorącą wodą .
Ciasto z rodzynkami upojonymi  w winie .
Masło rozwierć na puszystą masę . Dodaj stopniowo składniki .
Ciasto z rodzynkami upojonymi  w winie .
Kiedy masa jest gotowa dodaj 40 g kakao i rodzynki. Masę mieszaj ręcznie .
Ciasto z rodzynkami upojonymi  w winie .
Ciasto wylej na przygotowaną blachę i piecz przez 40 min . Na koniec pokrój i udekoruj bitą śmietana .