jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto z rumem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonałe ciasto z rumem na każdą okazję

Ciasto z rumem

Składniki:

Ciasto z rumem

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rumem
Wsypać mąkę do miski, zrobić w środku dołek. Wsypać do niego cukier, wlać oliwę i osolone mleko. Wbić jajka w całości. Wyrabiać ostrożnie ciasto łyżką, a potem ręką. wyrabiać przez około 15 minut zaczynając od środka, tak aby mąka stopniowo osypywała się. W czasie wyrabiania ciasta dodawać po trochu sok z cytryny, skórkę pomarańczową, rum i drożdże roztarte z 2 łyżkami cukru. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej okrągłej formy o średnicy 26 cm, z otworem w środku, będzie wtedy miało ciasto kształt wieńca.wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stop. C. na około 30 minut. Posypać grubym kryształem na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika.

Tagi:

jajko jajka