Sposób przygotowania:
Ciasto z suszonymi morelkami
Z opakowania moreli odłożyć 3-4 sztuki i pokroić w je w cieniutkie paseczki, resztę pokroić w kosteczkę. Margarynę rozpuścić i przestudzić w ciepłym mleku rozrobić drożdże. Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, mleko z drożdżami, 2 całe jajka i 1 żółtko oraz przestudzoną margarynę wymieszaną z olejem przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać dokładnie ciasto( robimy to łyżką bo ciasto jest dosyć luźne i cały czas klei się do ręki). Kiedy ciasto mamy już ładnie wyrobione to dodajemy do niego morele pokrojone w kosteczkę i delikatnie mieszamy, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Długą formę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją wyrośniętym ciastem po wierzchu posmarować białkiem z trzeciego jajka, odstawić jeszcze raz do podrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto około 35 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i kilku kropli wody oraz soku cytrynowego, po wierzchu posypać paseczkami z moreli.
edytaha