iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z suszonymi morelkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo proste ciasto które troszkę przypomina w smaku bułeczkę jest bardzo smaczne i łatwe i nawet drugiego dnia jest pyszne.

Ciasto z suszonymi morelkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z suszonymi morelkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z suszonymi morelkami
Z opakowania moreli odłożyć 3-4 sztuki i pokroić w je w cieniutkie paseczki, resztę pokroić w kosteczkę. Margarynę rozpuścić i przestudzić w ciepłym mleku rozrobić drożdże. Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, mleko z drożdżami, 2 całe jajka i 1 żółtko oraz przestudzoną margarynę wymieszaną z olejem przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać dokładnie ciasto( robimy to łyżką bo ciasto jest dosyć luźne i cały czas klei się do ręki). Kiedy ciasto mamy już ładnie wyrobione to dodajemy do niego morele pokrojone w kosteczkę i delikatnie mieszamy, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Długą formę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją wyrośniętym ciastem po wierzchu posmarować białkiem z trzeciego jajka, odstawić jeszcze raz do podrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto około 35 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i kilku kropli wody oraz soku cytrynowego, po wierzchu posypać paseczkami z moreli.
Ciasto z suszonymi morelkami
Morele pokroić w niewielką kosteczkę i cienkie paseczki.
Ciasto z suszonymi morelkami
Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone morele.
Ciasto z suszonymi morelkami
Ciasto po wierzchu posmarować białkiem.
Ciasto z suszonymi morelkami
Po upieczeniu polać lukrem i ozdobić paseczkami moreli.

Tagi:

jajko jajka