katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie miałam świeżych truskawek więc wykorzystałam truskawki ze słoika a ciasto i tak było bardzo smaczne.

Ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z truskawkami

 

  • jajka 4 szt
  • mąka 3 szkl z mała górką
  • olej 1 szkl
  • mleko ok 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki z górką
  • cukier waniliowy albo dowolny aromat
  • galaretka cytrynowa 1 op
  • śmietana Śnieżka 1 op
  • dżem, powidła albo marmolada
  • 1 duży słoik truskawek

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy mleko olej i mąkę z proszkiem do pieczenia(można dodawać na przemian). Miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki i wykładamy na nie osaczone truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy do suchego patyczka ok 45 min w 180 stopniach.

Ciasto przestudzamy. Galaretkę rozprowadzamy w ok 1/2 szkl wody(można trochę więcej) i przestudzamy. Śnieżkę ubijamy wg przepisu na op i na koniec ubijania dodajemy galaretkę. Przestudzone ciasto smarujemy dżemem albo powidłami. Masą śmietanową przykrywamy ciasto. Odstawiamy do schłodzenia.
Ciasto z truskawkami
Ciasto pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.
Ciasto z truskawkami
Przestudzone ciast smarujemy dżemem albo powidłami.
Ciasto z truskawkami
Przygotowana masę wykładamy na posmarowane ciasto.