Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Proste ciasto z truskawkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Choć czas oczekiwania jest długi to jednak ciasto bardzo proste w wykonaniu. Na pewno każdy sobie z nim poradzi.

Proste ciasto z truskawkami i galaretką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Proste ciasto z truskawkami i galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ponadto:
  • Opakowanie kremu karpatkowego
  • Mleko- do kremu
  • masło- do kremu
  • Opakowanie mrożonych truskawek (w sezonie świeżych)
  • 2 Galaretki truskawkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Proste ciasto z truskawkami i galaretką
Oddzielić białka od żółtek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Delikatnie i pojedynczo dodawać żółtka. Mąki z proszkiem przesiać, dodać d masy i wymieszać łyżką drewnianą. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 20 minut w temp. 180 st C lub 30-35 minut w prodiżu. Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu (na moim było by dodać mleko i masło dlatego są one w składnikach). Galaretki przygotować z mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu. Biszkopt wystudzić i odwrócić do góry dnem lub zdjąć wierzchnią skórkę. Umieścić na blaszce. Wylać na niego krem i ułożyć nierozmrożone truskawki. Wszystko zalać tężejącą galaretką i wstawić w chłodne miejsce by całość zastygła. 
Proste ciasto z truskawkami i galaretką
Biszkoopt należy obrócić lub zdjąc skórkę, która powstaje podczas pieczenia. Wtedy krem lepiej przylgnie do ciasta
Proste ciasto z truskawkami i galaretką
Na biszkopt wyłożyć gotowy krem karpatkowy i wyrównać powierzchnię
Proste ciasto z truskawkami i galaretką
Nastepnie wyłożyć truskawkami i zalać tężejącą galaretką. W moim przypadku była już ona niemalże zastygnięta, stąd te nierówności na powierzchni