mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, kremowe nadzienie na kruchym spodzie, pokryte wspaniałą bezą. Poezja dla zmysłów :)

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

 

  • Ciasto:

 

 

  • Nadzienie:

 

 

  • Beza:

 

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą
Rozgrzewam piekarnik do 180 st.C.
Mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z masłem, aż utworzą się drobne grudki. Wsypuję tę mieszankę na blachę 33 x 23 cm i dobrze wciskam w dno blaszki. Piekę około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce łączą mąkę, cukier i sól. Żółtka roztrzepuję i mieszam ze śmietanką, wlewam mieszankę do suchych składników, mieszam. Dodaję rabarbar i truskawki, mieszam i wylewam na podpieczony spód. Piekę w temperaturze 180 st.C przez godzinę. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier, wykładam bezę na upieczone ciasto i piekę aż beza się zrumieni, około 10-15 minut.
Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą
W misce łączę żółtka, śmietankę, owoce, mąkę, cukier i szczyptę soli
Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą
Masę z owocami wylewam na podpieczony spód i wstawiam do piekarnika