paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto z truskawkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto na nasączonym biszkopcie z cienką warstwą z serka oraz świeżymi truskawkami zatopionymi w galaretce.

Ciasto z truskawkami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z truskawkami i galaretką

 

  • ciasto:

 

  • jajka 6 sztuk
  • woda 1/3 szkalnki
  • olej 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • mąka 2,5 szklanki

 

  • do nasączenia:

 

  • sok z cytryny z 1/2 szt
  • woda 1/2 szklanki
  • cukier do smaku

 

  • masa serowa:

 

  • serek waniliowy 450 g
  • żelatyna 3 łyżeczki

 

  • ponadto:

 

  • truskawki 60 dag
  • galaretka truskawkowa 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami i galaretką
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić wraz z cukrem na lśniąca sztywną masę, do masy dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Wlać powoli olej wymieszany z wodą i zmiksować. Porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i upiec na złoty kolor w temp. 170 stopni. Ciasto wystudzić. Nasączyć ciasto wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem. Do żelatyny dodać kilka łyżek wody i pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać i wlać do serków zmiksować. Masę wylać na ciasto. Pozostawić do stężenia. Truskawki opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki kłaść na warstwie z serków. Galaretkę przygotować według przepis na opakowaniu i zimną wylać na truskawki. Całe ciasto wstawić do lodówki aby galaretka stężała. 
Ciasto z truskawkami i galaretką
Porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Ciasto z truskawkami i galaretką
Nasączyć ciasto wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem.
Ciasto z truskawkami i galaretką
Do żelatyny dodać kilka łyżek wody i pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać i wlać do serków zmiksować. Masę wylać na ciasto. Pozostawić do stężenia.
Ciasto z truskawkami i galaretką
Truskawki opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki kłaść na warstwie z serków. Galaretkę przygotować według przepis na opakowaniu i zimną wylać na truskawki.