Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniałe ciasto w środku zimy przypominające lato.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

 

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 25 dag masła
  • 1 łyżka octu
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 kg truskawek
  • 1 szkl pokruszonych herbatników
  • 2 białka z jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kisiel różowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka i ocet, zgnieść. 1/4 ciasta odłożyć do zamrażarki, resztę zawinąć i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Pokrojony rabarbar blanszować na rozgrzanym miodzie, ostudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w brytfannie o wymiarach 21/37cm. Nakłuć widelcem, posypać pokruszonymi herbatnikami. Ułożyć umyte i bez szypułek truskawki i rabarbar. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z kisielem. Na owocach łyżeczką ułożyć stożki z piany. Po wierzchu posypać startym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temp 180 stopni.
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Pokrojone rabarbar blanszować z rozgrzanym miodem
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Truskawki i rabarbar wyłożyć na ciasto posypane herbatnikami
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Z białek ubić pianę wymieszać z kisielem i ułożyć stożki na owocach
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z zamrażarki

Tagi:

jajko jajka