Sposób przygotowania:
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka i ocet, zgnieść. 1/4 ciasta odłożyć do zamrażarki, resztę zawinąć i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Pokrojony rabarbar blanszować na rozgrzanym miodzie, ostudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w brytfannie o wymiarach 21/37cm. Nakłuć widelcem, posypać pokruszonymi herbatnikami. Ułożyć umyte i bez szypułek truskawki i rabarbar. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z kisielem. Na owocach łyżeczką ułożyć stożki z piany. Po wierzchu posypać startym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temp 180 stopni.
czekoladka_m