Sposób przygotowania:
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Formę do pieczenia 22 x 22 cm posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Mąkę, cukier oraz miękką margarynę zmiksować mikserem. Gdy powstanie kruszonka wsypać do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia i mocno ubić dłońmi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 min. w temp. 180°C.
Rabarbar myjemy i obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy również w plasterki.
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz żółtka i sól. Następnie dodajemy owoce i mąkę. Delikatnie mieszamy łyżką.
Wykładamy na ciasto i pieczemy ok 50 min w temp. 180C.
Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier.
Na ciasto wykładamy białka i ponownie umieszczamy w piekarniku na ok. 10 min. w temp. 180°C. Smacznego !!
Rabarbar myjemy i obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy również w plasterki.
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz żółtka i sól. Następnie dodajemy owoce i mąkę. Delikatnie mieszamy łyżką.
Wykładamy na ciasto i pieczemy ok 50 min w temp. 180C.
Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier.
Na ciasto wykładamy białka i ponownie umieszczamy w piekarniku na ok. 10 min. w temp. 180°C. Smacznego !!