Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciasto z tymiankiem i oliwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto z dodatkiem tymianku i oliwy z oliwek

Ciasto z tymiankiem i oliwą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z tymiankiem i oliwą

 

  • 0,5 szklanki mleka
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 160 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki brązowego cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z tymiankiem i oliwą
Ciasto podpatrzyłam w magazynie "Moje gotowanie". Jest świetne, puszyste, lekkie, z chrupiącą cukrowo-migdałową skórką. Polecam! Do kubka wlać mleko w temperaturze pokojowej, dodać oliwę z oliwek, zamieszać. Do jednej miski wsypać cukier i wbić jajko. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać połowę migdałów i tymianek. Zamieszać. Jajko z cukrem ubijać długo na wysokich obrotach aż masa będzie puszysta i biała. Dodać wtedy mleko z oliwą, zmiksować krótko, wsypać suche składniki i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przelać do keksowi (ok. 10x25cm), posypać brązowym cukrem i odłożonymi mielonymi migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stopni i piec 40 minut (wydłużyłam czas pieczenia, bo po 25 minutach - jak kazała piec autorka - ciasto nadal było rzadkie i blade)
Ciasto z tymiankiem i oliwą
Do kubka wlać mleko w temperaturze pokojowej dodać oliwę z oliwek zamieszać
Ciasto z tymiankiem i oliwą
Do jednej miski wsypać cukier i wbić jajko Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia Dodać połowę migdałów i tymianek Zamieszać
Ciasto z tymiankiem i oliwą
Jajko z cukrem ubijać długo na wysokich obrotach aż masa będzie puszysta i biała Dodać wtedy mleko z oliwą zmiksować krótko wsypać suche składniki i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta
Ciasto z tymiankiem i oliwą
Ciasto przelać do keksowi posypać brązowym cukrem i odłożonymi mielonymi migdałami Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stopni i piec 45 minut

Tagi:

jajko jajka