Sposób przygotowania:
Ciasto z tymiankiem i oliwą
Ciasto podpatrzyłam w magazynie "Moje gotowanie". Jest świetne, puszyste, lekkie, z chrupiącą cukrowo-migdałową skórką. Polecam! Do kubka wlać mleko w temperaturze pokojowej, dodać oliwę z oliwek, zamieszać. Do jednej miski wsypać cukier i wbić jajko. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać połowę migdałów i tymianek. Zamieszać. Jajko z cukrem ubijać długo na wysokich obrotach aż masa będzie puszysta i biała. Dodać wtedy mleko z oliwą, zmiksować krótko, wsypać suche składniki i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przelać do keksowi (ok. 10x25cm), posypać brązowym cukrem i odłożonymi mielonymi migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stopni i piec 40 minut (wydłużyłam czas pieczenia, bo po 25 minutach - jak kazała piec autorka - ciasto nadal było rzadkie i blade)