Karolaa

Karolaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Ciasto z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, szybkie ciasto z wiśniami w "kisielu" oraz z kremem śmietanowo-twarogowych. Idealna kompozycja kwaśnych wiśni i słodkiego, delikatnego kremu.

Ciasto z wiśniami

Składniki:

Ciasto z wiśniami

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 0,5 kg twarogu
  • 0,5 l śmietany 30-36%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 śmietanfix

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z wiśniami
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180^C przez 15-20 minut. Krem: Twaróg zemleć 2 razy i wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić z śmietanfix i połączyć z twarogiem. Wyłożyć na biszkopt. Wiśnie odsączyć i ułożyć na kremie.Sok z wiśni zagotować. Tortenguss rozrobić w 1/4 szklanki zimnej wody i połączyć z sokiem, tworząc "kisiel". Polać nim ciasto.

Tagi:

biszkopt