Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto ze śliwkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo lubię takie jesienne ciasta- połączenie kwaśnych śliwek i słodkiego budyniu bardzo mi odpowiada.

Ciasto ze śliwkami i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami i budyniem

 

 

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 500 ml mleka
  • cukier do smaku

 

  • śliwki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami i budyniem
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i zimne masło. Wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy cukier, jajka i śmietanę w miarę potrzeby. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim spód i brzegi blaszki. Około 1/3 ciasta zostawiamy na paski na górę ciasta. Budynie rozpuszczamy w szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem( do smaku), następnie dodajemy rozpuszczony budyń i gotujemy. Gorący budyń wykładamy na ciasto. Na budyniu układamy połówki śliwek. Z pozostałego ciasta wycinamy paski i układamy je na śliwkach. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Ciastem wylepiamy spód i brzegi blaszki.
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Na ciasto wykładamy budyń i połówki śliwek.
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Z pozostałego ciasta wycinamy paski i układamy na cieście.

Tagi:

śliwki