Sposób przygotowania:
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać przesiany cukier puder i starte na tarce o dużych oczkach zimne masło. Następnie wlać żółtka, śmietanę, aromat i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Kruszonka: Do przesianej mąki dodać cukier, cukier waniliowy, masło, posiekać nożem. Dodać żółtko i rozcierać palcami aż powstanie kruszonka. Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 37/21 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, posypać bułką tartą i wyłożyć osączone z syropu śliwki. Z 3 szklanek mleka ugotować budyń, gorącym zalać śliwki, posypać kruszonką. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut. wystudzić. Włożyć na kilka godzin do lodówki aby budyń mocno się schłodził.