Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto ze śliwkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem jest wilgotne i bardzo smaczne. Budyń można dodać o dowolnym smaku.

Ciasto ze śliwkami i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami i budyniem

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • Pozostałe składniki:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szkl mleka
  • 1 kg śliwek z syropu
  • 3 łyżki bułki tartej

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami i budyniem
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać przesiany cukier puder i starte na tarce o dużych oczkach zimne masło. Następnie wlać żółtka, śmietanę, aromat i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Kruszonka: Do przesianej mąki dodać cukier, cukier waniliowy, masło, posiekać nożem. Dodać żółtko i rozcierać palcami aż powstanie kruszonka. Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 37/21 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, posypać bułką tartą i wyłożyć osączone z syropu śliwki. Z 3 szklanek mleka ugotować budyń, gorącym zalać śliwki, posypać kruszonką. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut. wystudzić. Włożyć na kilka godzin do lodówki aby budyń mocno się schłodził.
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Z mąki i pozostałych składników zagnieść ciasto
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Schłodzone ciasto rozwałkować ułożyć na blaszce wyłożyć osączone śliwki
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Z mąki żółtka cukru i masła zrobić kruszonkę
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Gorącym budyniem zalać śliwki posypać kruszonką i włożyć do piekarnika